HTML

Országos Kéktúra 2013-2014

"Korántse vonz ily dőre képzelet, A célt, tudom, még százszor el nem érem. Mit sem tesz. A cél voltaképp mi is?" Országos Kéktúra | 1,5 év | 1182 km

Friss topikok

Címkék

Archívum

Keresztül-kasul, Írott-kőtől Hollóházáig

2013.10.10. 11:00 vham

A kezdetek - néhány hasznos tanács az első lépésekhez

Címkék: kéktúra országos kéktúra okt természetjárás

Mint arra az előző részben már utaltam, az Országos Kéktúra teljesítése semmi esetre sem egy sétagalopp. Ahhoz, hogy sikeresen végigjárjunk egy-egy szakaszt, mindenképpen fel kell készülni előzetesen. Szerencsére rengeteg információforrásból tájékozódhatunk, kezdve az OKT-t részletesen tárgyaló könyvekkel (jellemzően korábbi kiadások), az internetes fórumokig. Ezzel egyidejűleg gondoskodni kell a megfelelő anyagi feltételekről is, lásd térkép, hátizsák, megfelelő ruházat stb. Véleményem szerint érdemes három fő területre bontani, mire is lehet szükségünk:

Ami tőlünk függ, de pénzért nem kapható: némi kalandvágy, kitartás, akarat, jó önismeret, megfelelő kondíció és sok-sok idő.

A kollektív tudás

Bele se merek gondolni, hogy mitévő lennék, ha az internetes oldalak és fórumok leírásai, valamint a túratársak beszámolói nélkül kéne belevágnom a nagy kalandba. Minden szakasz előtt érdemes böngészni a korábbi túraleírásokat, illetve a pecsételőhelyeknél a pecsét elhelyezkedéséről, állapotáról stb. szóló részeket.

Íme pár link, amit kötelező végiglátogatni túra előtt:

Amire mindenképp szükségünk lesz a boltokból:

  • Túracipő / túrabakancs - ennek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni
  • Kényelmes, réteges öltözet
  • Megfelelő méretű hátizsák - én személy szerint igyekszem minél kevesebb helyre minél több mindent bepréselni...egy 25-30 literes zsák egynapos túránál bőven elegendő szokott lenni
  • Térkép és/vagy GPS - remek térképek és GPS trackek tölthetők le az internetről, de én személy szerint az offline (értsd: nyomtatott) megoldások abszolút híveként továbbra is aktív térképvásárló vagyok. Lentebb pár hasznos linket találhatsz, ahonnan érdemes letölteni legalább az adott túranap útvonalának térképét (és persze kinyomtatni!) 
  • Igazolófüzet és pecsétpárna - utóbbira sokan csak legyintenek, hogy miért is lenne rá szükség. Nos, a válasz rendkívül egyszerű: mind a régi fémbélyegzők, mind az újabb (gumis) bélyegzők festékellátása csak a nagyobb pecsételőhelyeken megoldott (pl. Hűvösvölgy), miközben az esetek 85-90%-ban csak a jószerencse segíthet ki minket, ha nincs nálunk pecsétpárna.
  • A pecsételőpontokról és az adott túraszakaszról kigyűjtött infók nyomtatásban (nagyon hasznos tud lenni...ld. lentebb a linkeknél)
  • Toll a dátumok és a saját idők feljegyzéséhez
  • Gyógyszerek minden mennyiségben - különböző sérülések, csípések ellen nagyon sokat jelenthet, ha van nálunk megfelelő mennyiségű gyógyszer. Ennek alig van súlya, de jelentősége annál nagyobb!
  • Víz, víz és víz - rengeteg olyan OKT szakasz van, ahol jóformán semmilyen vízvételezési lehetőség sincs (esetleg csak csapadékos időjárás esetén). Nyilvánvaló, hogy a megfelelő mennyiségű étel megléte is fontos, de a folyadék még ennél is sokkal előrevalóbb!

A fentieken felül természetesen rengeteg minden szóba jöhet, ez egyénfüggő. Iratokat, mobiltelefont stb. meg sem említem, ezeket mindig magamnál tartom. A lényeg az, hogy bármilyen rövid távra is indulunk, próbáljunk felkészülni minden eshetőségre.

 Legközelebb az első szakaszról, a Bakonybél-Zirc túráról írok élménybeszámolót!

OKT-ra fel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kektura2014.blog.hu/api/trackback/id/tr215556932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása